COWORKING VS. CO-WORKING

Mnogo puta smo već pisali o coworking konceptu. Istini za volju pravih reči nikad dosta pa evo jedna tema da razaznamo šta je to razlika između co-working i coworking termina.

Za početak co-working je termin koji se koristi za rad sa kolegama. Štaviše to je i prevod te engleske reči: co-worker – saradnik, osoba sa kojom radite. Co-working obično podrazumva sve što nosi rad sa nekim ljudima – zaposleni ste u istoj firmi, dolazite u svoje kancelarije, obavljate slične ili iste poslove za istog poslodavca. Nema nikakve polemike i svi smo mi u nekom momentu bili u takvom konceptu rada.

Coworking sa druge strane NEMA prevod. Reč coworking koja se odnosi na coworking koncept, prostor ili čak način života i poslovanja je ista na svim jezicima – engleskom, srpskom, kineskom, španskom, itd. Svi su prihvatili tu reč i koriste je u svom jeziku kao takvu.

Ovaj koncept nema prevod zato što znači puno više od samo rada s nekim ili negde. Coworking označava novi način poslovanja koji nudi brojne pogodnosti i prednosti svima koji ga koriste, a koristan je kako freelancer–ima i samozaposlenim preduzetnicima, tako i malim firmama, startup-ima, ljudima koji rade za velike kompanije na daljinu ili izdvojenim timovima većih kompanija.

Kod nas je ovaj koncept zaživeo nedavno ali već dobija na snazi i raspostranjenosti. Širom regiona sve više ljudi priča o coworking konceptu a otvaraju se i coworking prostori. Neke od prednosti coworking koncepta su:

  • Odličan prostor za rad – nebitno da li idete iz kućne kancelarije zato što imate previše stvari koje vam odvlače pažnju ili zato što ste previše usamljeni, coworking vam nudi savršenu kombinaciju radne atmosfere “u dobrom društvu”.
  • Inspiracija, kreativnosti i produktivnost – preko 76% članova coworking prostora kažu da imaju veću produktivnost, dok preko 70% kaže da su kreativniji
  • Networking i socijalizacija – važan deo radnog dana je i komunikacija sa drugima, u coworking prostoru imate šansu da popričate u pauzi sa drugima, da širite vaša poslovna i lična poznanstva, čak i ostvarite nove poslovne prilike.
  • Mali troškovi kancelarije – coworking je idealno rešenje za freelancer-e, startup-e i male firme koji mogu da snize svoje početne troškove poslovanja time što će biti bazirani u ovakivim prostorima umesto u sopstvenim kancelarijama.

 *post preuzet sa zvaničnog sajta Coworking Subotica

 Željko Crnjaković, Coworking Subotica

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s