Biznis inkubatori :: upoznavanje

Biznis inkubatori pojavljuju se sredinom ‘80ih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a već jednu deceniju docnije postaju neodvojivi deo preduzetništva u Evropkskoj Uniji. 

Kao svoj glavni cilj biznis inkubatori imaju davanje podrške novonastalim preduzećima; ali podrške u svakom smislu: ustupanjem prostora, opreme ali i rešavanjem administrativnih i pravnih problema koji se isprva javljaju.

Međutim za razliku od drugih sistema podrške, biznis inkubator ne pomaže bilo kome, niti svima. Da bi se pristupilo inkubator programu mora se podneti zahtev, a kriterijum za pristupanje varira od programa do programa.

Biznis inkubatori su prepoznati kao rešenje za mnoge (socio)ekonomske potrebe društva, među kojima su stvaranje radnih mesta, komercijalizacija tehnolgije, ohrabrivanje žena da se oprobaju u preduzetništvu, revitalizacija zajednice i sl.

Ako pogledamo svetske inkubator programe, videćemo da su najzastupljeniji oni koji podržavaju IT firme, dakle one koje se bave tehnologijom, softverima, internetom… dok nešto manji udeo zauzimaju proizvođači, kreativna industrije i sl.

Ove inkubatore najčešće finansiraju ekonomske organizacije (gotovo trećina slučajeva) zatim sledi država sa svojim inkubator programima (20%) i instituti i univerziteti (20%).

Pokušao sam da pogledam i kod nas, međutim osim toga da postoji nekoliko biznis inkubatora u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici – nisam mnogo našao. Znam da ima i u Užicu, ali o konkretnim rezultatima ne piše se mnogo.

Jedna od usluga In Centra je upravo biznis inkubator, odnosno pružanje pomoći (savetodavne, mentorske, finansijske) socijalnim preduzetnicima (preduzećima) koji deluju na polju socijalnih, kulturnih i ekoloških inovacija sa posebnim ciljem stvaranja održivog biznisa. Ukoliko se prepoznajete, pratite redovno naš sajt i fejsbuk stranicu, kako biste na vreme videli kada konkurs postane otvoren.

Finansiranje inkubatora za socijalne biznise (u In Centru) obezbeđuje se na dva načina: prvi je putem projekata, sponzorstava i donacija za ovu uslugu, a drugi se ogleda kroz komercijalne usluge In Centra.bssns

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s