Mladi i socijalno preduzetništvo

Socijalno preduzetništvo je učestvovanje na tržištu sa ciljem orijentisanim na rešavanje nekog društvenog problema, bilo da je on lokalni, regionalni ili globalni.

Ono što je mladima zajedničko jeste da vide prostor za napredovanje i promene; pitanje je samo da li su spremni da predlože alternativu i prihvate rizik promene koju žele, ili bi radije igrali po datim pravilima bez namere da ih promene. Ovih drugih je nažalost više, ali ovaj post posvećujem kreativnoj manjini.

Za bavljenje socijalnim preduzetništvom neophodno je unošenje inovacija, već pomenuto prihvatanje rizika, dobra ideja, a jako dobro dođe i poznavanje tehnologija gde su mlađi neprikosnoveni jer je tehnologija rasla zajedno sa njima. Entuzijazam mladih je takođe bitan (neophodan) faktor za realizaciju projekata od društvene važnosti.

Problem na koji se nailazi kada sa bloga pređemo na teren, jeste taj što mali broj mladih dobija priliku da odmah započnu sa samostalnim projektima, a takođe upadaju u problem sa iskustvom koje je neophodno za zapošljavanje (za posao vam treba iskustvo, a za iskustvo posao). Zato pored pretpostavljenih pogodnosti sa početka ovog posta, zapošaljavanjem mladih se radi na rešavanju jednog od najvećih društvenih problema (ako govorimo o Srbiji) – nezaposlenosti.

Da su mladi budućnost u preduzetništvu govori i činjenica da je Forbs (Forbes) posvetio jednu od svojih listi mladim socijalnim preduzetnicima: 30 ispod 30 (30 under 30)- lista od 30 ljudi sa manje od 30 godina koji su učinili sjajne stvari na polju obrazovanja, zdravstva, prevazilaženja kulturoloških ograničenja i sl.

Za kraj bih napravio jednu analogiju; cela ova priča sa socijalnim preduzetništvom me neodoljivo podseća na Tojnbijevu (Arnold Tojnbi)teoriju o nastanku civilizacija, koju bismo ovde malo parafrazirali.

Kada zahvaljujući kreativnoj manjini, društvo odgovara na izazove okoline – nastaju civilizacije ,rekao bi ovaj engleski istoričar i sociolog, a ja bih samo dodao da kada kreativni pojedinac odgovara na izazove društva – nastaje između ostalog i socijalno preduzetništvo.

Zato, ako ste mladi (ili se tako osećate), ne treba da vas bude strah da napravite prvi korak u cilju rešavanja nekog problema, a ako spadate u one starije ne treba da vas bude strah da svoje znanje i iskustvo podelite sa mlađim, kreativnim ljudima.

Danas, kao nikad do sada, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da svako može od svakog da nauči nešto novo.

preset_young_people

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s