FREELANCING :: Saveti koji (samo) dobro zvuče

Ukoliko ste do sada pratili naš blog, sve i da niste imali nikakvo predznanje, sigurno ste stekli neki utisak o freelancingu. Sumirano, freelancing vam nudi opciju da sami radite od kuće ili najbližeg coworking prostora, da sami birate koji ćete posao raditi, kao i da sami organizujete svoj dan. Kako su pojedini primeri dokazali, te prednosti se lako obrnu u mane koje vam mogu zagorčati radni dan. Uzimajući sve u obzir, najlogičnije bi bilo da svoju freelancing karijeru počnete mini istraživanjem o savetima za freelancing, međutim oprezno!
Te savete na svojim blogovima najčešće pišu iskusni freelanceri koji olako zaboravljaju svoje početke. Naravno, sa određenim iskustvom i pravila igra se menjaju tako da ono što oni predlažu za početnike ne važi, iako zvuči jako dobro, šta više, logično. Oni, napominjem, nisu pogrešni, već jednostavno „neće raditi“ na novim freelancerima.
Neki od najčešćih saveta su:

NE PRAVITE KANCELARIJU OD SVOJE SPAVAĆE SOBE
Idejno, ovaj savet je dobar. Ali imajte na umu jednu stvar: Ne moguće je da sledite savete koje ne možete da priuštite. Zato je ovaj savet u isto vreme loš. Možete bez problema raditi i u svojoj spavaćoj sobi, samo zarad bolje atmosfere izbegavajte krevet. Ne morate imati veliki radni sto, ali rad za bilo kakvim stolom ne spada u loše savete. Sedite ispravno i na svakih pola sata ustanite, istegnite se i vratite se nazad na posao koji će vam doneti sobu-kancelariju, veliki radni sto i udobnu kožnu fotelju.

NE RADITE BESPLATNO

I ovaj savet zvuči jako dobro. Nedavno sam pretražujući internet naleteo na jednu jako dobru sliku, sa tekstom koji je išao otprilike ovako: „Naravno da neću da radim besplatno, ja sam freelancer, ne volonter“. I to mi je tada, ali iz razloga što u našem društvu prepoznajem tendenciju izjednačavanja ova dva suštinski različita pojma, ličilo na nešto što bih voleo da imam na majici, ili na rečenicu kojom bih započinjao svaki razgovor.
Međutim, razmislimo li ozbiljnije o ovom savetu, videćemo da on ima ozbiljne propuste. Pogotovo što će vas vaš freelancing početak najverovatnije podsetiti na ono staro pitanje: Šta je starije? Kokoška ili jaje?
Ako ste od potrage za nekim uobičajenim poslom pobegli zato što vam svuda traže iskustvo, dobro razmislite da li je freelancing ono što želite. I u freelancingu, da biste bili angažovani na projektu najčešće treba da imate neko iskustvo, a da biste imali neko iskustvo, logično, morate prethodno raditi na nekom projektu.
Zato je savet da prvih nekoliko projekata odradite besplatno. Gledajte da to ne budu neki veliki projekti, da vam ne oduzmu previše vremena. Neka to budu projekti „da vam stoje u CV-u“ (odnosno, portfoliu).

Sa određenim iskustvom i vaše ponude će izgledati bolje, i broj plaćenih projekata na kojima ćete biti angažovani će se povećavati. Tu dolazimo do sledećeg saveta, oko kojeg se freelanceri najviše spore.

UVEK UZIMAJTE DEPOZIT

I sada ozbiljno, kad god možete, uzimajte depozit. Ali na samo početku to će biti gotovo nemoguće. I ukoliko baš ne budete imali sreće, verovatno ćete naleteti na nekog ko će uspeti da vas prevari. Zato se saveuje da uvek ostavite nešto nedovršeno, ili sa potpisom (watermark-om). Nikada ne šaljite završeni projekat pre uplate.
NE RADITE BEZ UGOVORA

Ovo će vam svi freelancing tutorijali reći, i opet, ovo nije toliko loše. Ugovor je bitan, ali iskustvo pokazuje da je freelancerima manje bitan, šta više, da im je neprijatno da ga iznesu ukoliko posao teče onako kako su ga oni zamislili. Savet za ovaj problem je da komunicirate preko e mail-a, to je najbliže ugovoru. Uvek rekapitulirajte prethodni razgovor kako biste utvrdili da ste i vi i poslodavac jasno shvatili dogovor.
I na kraju, tu je jedan, koliko realan toliko i psihološki problem. Savet je da
UVEK NAPLATITE KOLIKO VREDITE
I ovaj savet je na mestu, ali često može doći do precenjivanja i potcenjivanja svog rada. Ukoliko je polje delovanja u kome radite nešto što je često za freelancere (web design, pisanje i sl.) obavezno proverite na internetu koliko se rad poput vašeg vrednuje.

Sve ovo će doći sa iskustvom; svako od vas će izaći sa svojom posebnom freelancing shemom koja mu najviše odgovara.

messy-desk

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s