Freelancing – tamna strana medalje

Kada biste morali u par rečenica da objasnite nekom freelancing, osim ukoliko niste lično imali loša iskustva, verovatno ne biste pomenuli loše strane. Razlog leži u tome što su prednosti freelancinga daleko brojnije od mana, i uglavnom su zvučne. “Sam si svoj šef!”, “Sam biraš svoje radno vreme”, “Drastično smanjuješ troškove”, “Imaš više vremena za sebe”, “Baviš se stvarima koje voliš i koje ti izabereš” – rekli biste nekome ko vas pita za savet i uskratili biste ga za onu drugu stranu medalje, koje nisu svesni svi oni koji se u freelancing tek upuštaju. Stewart Richie, freelancer koji se bavi web design-om i develepmentom izgovorio je rečenicu koju bih voleo da svaki full time  freelancer ima bar u podsvesti: “Freelancing is bloody hard work”. Jer jeste, sa svim pratećim benefitima o kojima poslednjih godina bruje sitni (i ne tako sitni) preduzetnici, freelancing je posao kojem se mora pristupiti sa ozbiljnošću. Već smo pomenuli neke osobine koje morate posedovati da biste funkcionalno zamenilo korporacijski posao freelancingom: morate biti iskreni sa sobom i poslodavcima, morate znati svoje limite, morate biti dobro organizovani; jer, šta se događa u suprotnom? Životni stil freelancera vam postaje napor koji sa sobom sada nosi samo novac, ali sa mnogo više stresa od verovatno dosadnog, ali pre svega sigurnog posla u kancelariji. U radnom životu freelancera može doći do određenih transformacija već pomenutih prednosti. O tome svedoči i Dawn Foster, nekadašnja freelancerka koja se vratila u korporacijski posao gde se sada bavi consultingom. Njen primer savršeno pokazuje kako prednost postaje mana. Ceo blog post možete pročitati na ovom linku; a ovde ću vam predstaviti skraćenu verziju.

  • Hobiji prestaju da budu hobiji.

Kada ono što ste radili iz uživanja, i niste mnogo marili ako nešto nije savršeno, postane vaš osnovni izvor prihoda, velike su šanse da se promeni vaš odnos prema tome. Upravo se to desilo Fosterovoj. Pored toga što je hobi prestao da bude hobi, ona se suočila sa još jednim problemom: Nije mogla da pronađe novi hobi. Kreativnost je u radu neophodna, a hobiji tome pomažu: ako nisu sami po sebi kreativni, opuštaju vas dovoljno da možete dalje da se fokusirate na posao. Fosterova međutim kaže: “ Ovo (hobi postaje posao) je i meni išlo na ruku neko vreme, i možda drugim ljudima posao nastavlja da bude uživanje. Za mene, te stvari koje sam radila iz zabave postali su manje zabavni kada sam počela da ih shvatam kao posao”

  • Pritisak

Ovo je takođe jedan od problema koji nastaje u našoj psihi. Sve one stvari  koje nam nisu predstavljale problem dok nam nisu postale posao, sada mogu da postanu problem. Konkretno u priči Fosterove, reč je o javnim nastupima i konferencijama. Kada su prestali da budu prostor za zabavu a postali prilika za predstavljanje posla, to je stvorilo kod nje pritisak i izvor stresa. To međutim nije differentia specifica freelancinga. Nešto slično se događa svima nama u svakodnevnom životu, podeliću svoj primer. Sećam se da sam za razne seminare slao svoj CV i motivaciono pismo koje sam sastavljao na dan slanja. Iako su i CV i motivaciono pismo bili tu zarad eliminacije kandidata, gotovo uvek sam imao prolaz gde god sam se prijavljivao. I tome nisam uopšte pridavao mnogo pažnje, sve dok se nisam prijavio u jednu školu gde smo između ostalog učili i o pisanju CV-a i motivacionog pisma. Od tada mi je pisanje CV-a jedan zaista stresan posao. Primer Fosterove je zanimljiv, (ako pročitate njen blog post videćete da pored toga što je zaposlena ona i dalje radi na internetu, samo sporijim tempom) no bilo bi pogrešno na osnovu njene ili na osnovu nekoliko priča donositi zaključke koji ne bi bili povoljni po freelancing. Kao što sam na početku posta pomenuo, prednosti je deleko više – samo nije zgoreg da ako se pripremate da napustite posao budete spremni na ono o čemu vas retko upozoravaju. Samo, ovde ću zastati i zamoliti vas da uvidite jednu stvar: veći deo “mana” freelancinga su u isto vreme i prednosti. To znači da je samo do vas kako ćete se prema njima ophoditi i na koji način ćete ih iskoristiti! Pored toga što postoji mogućnost da prvobitni hobi prestane da vam bude uživanje i da neke stvari, koje do tada nisu, počnu da vam prave pritisak, trebalo bi da budete svesni sledećih stvari koje se po blogovima tumače kao mane. Ja ću odmah dati i odgovor na njih:

           • Ako ste freelancer, ne možete da imate plaćeno bolovanje i ostale pretpostavljene benefitemeđutim, imaćete benefite druge vrste.

  • Freelancing vam neće pomoći da odvojite posao od društvenog života, čak naprotiv, spojiće ih – poznajem neke ljude kojima je ovo jedan od životnih ciljeva. Ako i vi tako razmišljate, freelancing je prava stvar za vas.
  • Pored organizacije sebe, morate posao uskladiti sa drugim obavezama. U suprotnom:

freelance-home

Međutim, u ovome zaista nema ništa loše, preporučio bih vam da organizujete svoj dan u svakom slučaju. Veliki je broj studija koje pokazuju da su ljudi koji organizuju svoj dan daleko srećniji svojim životom. Bez organizovanosti, ovaj haos sa slike dogodiće vam se svejedno.

  •     I možda najozbiljniji problem jeste isplata. Vaši poslodavci mogu da zakasne sa uplaćivanjem, ali elektrodistribucija na vreme štampa račune. Zato je bitno da radite kod proverenih poslodavaca. Međutim, i ovde bih mogao da iskoristim specifičnost Srbije u korist freelancinga. Osim ako niste među retkima kojima nikada nije kasnila plata – znate o čemu govorim.     

Međutim veći deo tih problema posebno je mučio freelancere do sredine prve decenije 21.veka. Nastajanjem coworking prostora uglavnom se bez većih problema eliminišu svi problem koji se tiču (dez)organizovanosti.
Jedan takav coworking prostor možete potražiti ovde.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s