Freelancing

U trenutku započinjanja ovog posta, najveći sajt za okupljanje freelancera i onih koji trebaju njihove usluge – www.freelancer.com broji 11.738.817 registrovanih korisnika kao i 6.222.499 projekata na kojima može da se radi. Usudiću se da pretpostavim da će dok ne završim sa pisanjem ovog posta barem prvi broj biti znatno veći. Postoji više razloga zašto sam siguran u to.

Sledećih nekoliko nedelja pričaćemo o freelancingu: O tome šta je freelancing i ko su freelanceri, koje su prednosti i mane freelancinga, daćemo savete za nove freelancere i objasniti kako funkcioniše sajt freelancer.com

Freelanceri su ljudi koji nisu dugoročno vezani za jednog poslodavca, firmu, organizaciju: oni usklađuju svoje vreme sa svojim potrebama, rade koliko im treba, sami su svoj šef, i oni su jedini koji su zaslužni za svoj uspeh. Međutim, freelancing se može iskoristiti na mnogo načina, a za koji ćete se vi odlučiti zavisi od toga koliko ste rizika spremni da preuzmete na sebe. Iz priča onih koji se bave freelancing-om zaključio sam da postoje, grubo podelivši, dve grupe freelancera:

1) Oni kojima je freelance posao sporedni izvor prihoda

2) Oni kojima je freelance posao primarni izvor prihoda (odnosno, oni su full-time freelanceri)

To je, baš kao i sve u freelancingu, vaša odluka.

Ako vam ovakav koncept zvuči primamljivo, dobro obratite pažnju na sledeći pasus.

Pronaći koren freelancinga gotovo je nemoguće, ali sa sigurnošću možemo da tvrdimo da se demokratizacijom internet usluga znatno povećao broj zanimanja koja mogu da obavljaju freelanceri. Prema istraživanju iz 2012. godine (rađeno primarno na uzorku za Severnu Ameriku) oko polovina freelancera bavi se pisanjem (naučnih i novinskih članaka, blogova, i sl.) slede ih web i grafički dizajneri, prevodioci, programeri, pisci, scenaristi, fotografi, advokati… Tako da ako možete da radite svoj posao sa laptopa ili PC-a, za početak krenite sa freelancingom kao sporednim izvorom prihoda.

Freelancer blog (link: http://blog.freelancer.com/) nudi intervjue sa istaknutim freelancerima iz kojih vidimo bez čega se pri stvaranju freelance karijere ne može: neophodno je da budete iskreni prema sebi i prema onome ko vas angažuje, da ne uzimate više nego što možete da uradite i da se ozbiljno posvetite poslu. Ukoliko se opredelite za drugu opciju, da vam freelancing bude primarni izvor prihoda, pripremite se za ozbiljan rad od kuće.

Kao i svako preuzimanje odgovornosti u životu, i napuštanje standardnog načina rada nosi sa sobom određene benefite ali i rizike.

Ako vas je koncept freelancinga zainteresovao, imate vremena do sledeće srede da se raspitate za iskustva među prijateljima. Registrujte se na sajtu: http://www.freelancer.com i budite na ovom istom mestu sledeće srede kada ćemo vam predstaviti prednosti i mane freelancinga kao i savete za nove freelancere.

Sada, nekih 40ak minuta, kasnije pomenuti sajt ima 11.739.400 registrovanih korisnika, i 6.222.708 tekućih projekata. Mreža freelancera se širi. Da li ste deo nje? Ako jeste, i želite da podelite svoje iskustvo sa nama javite se na office@incentar.org i pomozite da približimo freelancing „domaćoj“ publici.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s