Koncept socijalnog inkubatora

images (2)

Koncept biznis inkubatora nije tako nov kako se čini. Naime, nastanak ideje o inkubatorima javlja se u zapadnim industrijskim zemljama tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. S obzirom na visok nivo nezaposlenih, recesiju i ekonomsku krizu, javila se potreba za novim strategijama promocije novih ekonomskih aktivnosti.

Termin inkubacija odnosi se zapravo na obezbeđivanje dobrih uslova za otpočinjanje novih poslova i ostvarivanja poslovnih ideja, inovativnost u podsticanju razvoja preduzetničkog duha kao i preduzimanja konkretnih koraka u očuvanju takvih uslova i kapaciteta neophodnih za sprovođenje zamisli. Inkubatori pružaju neposrednu podršku preduzećima koja tek počinju sa radom – u periodu kad su najpodložnija neuspehu i tako utiču na pove-ćanje stepena uspešnosti tih preduzeća. Ta podrška može biti i stručna i mentorska ali i finansijska, što pogotovo početnicima i ljudima koji su tek krenuli sa poslom, dosta znači.

Inkubatori mogu biti socijalni biznis inkubatori. Poslovanje buduće firme treba da zagovara neku društvenu promenu ili da na inovativan način rešava socijalne probleme. U svetu danas funkcioniše veliki broj inkubatora za socijalne biznise. Oni su pokazatelj da i poslovanje usmereno na socijalni biznis može ostvariti profitabilne rezultate.slika

In Centar uskoro raspisuje prvi konkurs za korisnike Inkubatora za socijalne biznise. Ovaj incubator za socijalne biznise će podržavati socijalne preduzetnike i socijalna preduzeća u uspešnom započinjanju i razvoju svojih biznisa. Kroz jedan godišnji ciklus pet korisnika Inkubatora biće selektovano putem otvorenog konkursa. Poslovna ideja aplikanata treba da ispunjava osnovni kriterijum socijalnog biznisa, tj da je misija poslovanja socijalna promena ili stvaranje inovativnih rešenja za rešavanje određenih društvenih problema. Period preinkubacije i inkubacije traje godinu dana nakon čega korisnici Inkubatora postaju samostalni i održivi u svom poslovanju.

Koncept realizacije Inkubatora biće realizovan kroz saradnju sa svim relevantnim akterima iz javnog, civilnog, privatnog sektora, kao i naučno-akademske zajednice.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s