Primer dobre socijalno preduzetničke prakse – Toms shoes

omv-head-banner-2014 Kako socijalno preduzetništvo kao biznis može da napreduje i da se razvija u kontinuitetu najbolje pokazuje primer svetski poznatog brenda Toms shoes. Osnivač ove kompanije je Blejk Majcoski (Blake Mycoskie) ujedno i poznati filantrop i socijalni preduzetnik. Toms shoes počinje sa radom 2006. godine nakon Majcoskijeve posete Argentini. Tada je imao priliku da vidi veliki broj dece bez adekvatne obuće i tako je ujedno i dobio ideju za danas već uigran koncept ,,One for one“. Naime, svaki kupljeni par cipela je i par cipela koji će dobiti neko bosonogo dete. Ovakva vrsta pomoći bila je i meta mnogih kritičara projekta Blejka Majcoskog. Kritičari su smatrali da se siromašnoj deci može pomoći na adekvatnije načine, npr davanjem novca. Blejk kao odgovor na ove kritike ukazuje na značaj kvalitetne obuće u vidu unapređenja zdravlja, obrazovanja i samopouzdanja. Dakle, Blejk naglašava da mnoge škole ne dozvoljavaju pristup đacima koji nisu adekvatno obučeni, što svakako podrazumeva nošenje odgovarajuće obuće a ovaj projekat mnogoj deci omogućava upravo to.

TOMS shoes je vremenom razvio i druge neprofitabilne usluge. Na primer, uz kupovinu jednog para Toms naočara određen novac se donira jednoj osobi koja ima proble ma sa vidom bilo putem plaćanja operacije, medicinskog tretmana ili jednostavno davanjem naočara sa dioptrijom. Konačno, uz jednu kupljenu kafu donira se količina vod e neophodna za jednu sedmicu. (po proračunima, da bi osoba mogla da vodi zdrav život u higijenskim uslovima neophodno je 20 l vode dnevno, što iznosi 140 l vode nedeljno koliko se i donira)

Osnovna ideja i cilj kompanije TOMS shoes je zapravo pretvoriti regularnog kupca u potencijalnog dobrotvora. Još jedna fraza često upotrebljavana za ovakve akcije jestei brižni kapitalizam. Putem ovih neprofitabilnih usluga, Blejk Majcoski je stekao ugled i reputaciju a svoj biznis razvio i podigao na viši nivo.

coffee-category_magento_5

Da li i Vi imate da podelite sa nama neki dobar primer socijalno preduzetničke prakse? 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s